Ekoplaza doopt zijn 75 winkels om tot gifvrije supermarkten

De 75 winkels worden woensdag met een gifvrij ontbijt in het filiaal van Ekoplaza aan de Marathonweg in Amsterdam’ omgedoopt tot gifvrije supermarkten. ‘Tijdens dit ontbijt geeft directeur van Ekoplaza, Erik Does, het startschot voor een gifvrij tijdperk. En kondigt hij bijzondere nieuwe ontwikkelingen aan’, aldus Ekoplaza. ‘In tijden waar mensen steeds meer twijfelen over de kwaliteit van hun eten en steeds beter voor zichzelf en hun omgeving willen zorgen, vinden wij het belangrijk om consumenten helder en juist te informeren. En de food- en retailsector te triggeren actie te ondernemen om hun aanbod steeds een beetje meer gifvrij te maken’, aldus de keten.

Het ontbijt wordt gepresenteerd door tv-presentator Harm Edens, bekend van tv-programma Dit Was Het Nieuws. Hij zal kort het podium bieden aan een gezelschap van experts, politici en BN’ers, die ook aanschuiven aan dit eerste gifvrije ontbijt. Dit zijn onder meer duurzaamheidsconsultant én activist Maurits Groen, toxicoloog Henk Tennekes, Bastiaan van Schaik, Floortje Dessing, gezondheidsexpert Ralph Moorman, planteneter Boele Ytsma, weervrouw Helga van Leur, politici en partners.

Bron: Distrifood, 9 juli 2018
http://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2018/07/ekoplaza-doopt-zichzel…

Henk Tennekes

vr, 21/09/2018 - 18:09

Biologische supermarktketen Ekoplaza heeft onterecht beweerd de enige gifvrije supermarkt te zijn. De Reclame Code Commissie heeft de keten bevolen de gifvrij-claim niet langer te bezigen. Ekoplaza beweerde in reclame-uitingen de enige gifvrije supermarkt te zijn, omdat de bij de Udea-winkelformule aangesloten biologische boeren gifvrij werken.

De supermarkt kan volgens de Reclame Code Commissie in haar verweer de absolute gifvrij-claim niet garanderen, omdat de producten van Ekoplaza residuen van biologische gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten, zij het in kleine hoeveelheden. De slogan ‘Enige gifvrije supermarkt’ is daarom in strijd met de reclamecode. De RCC draagt de keten daarom op om niet meer op dergelijke wijze reclame te maken.

Indiener van de klacht is Martijn Knuivers, akkerbouwer in Winterswijk-Meddo. De gangbare teler stoorde zich aan de in zijn ogen suggestieve reclame van de biologische supermarktketen. ‘De bewering dat Ekoplaza de enige gifvrije supermarkt is, was naar mijn mening misleidend. Alle Nederlandse akkerbouwers, zowel gangbare als biologische, doen hun best gezonde producten te telen, al dan niet met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ongeveer de helft van de chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen laat geen resten achter op de producten, waardoor dus ook van deze gangbare producten gezegd kan worden dat ze ‘gifvrij’ zijn. In de biologische landbouw worden ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, weliswaar natuurlijke, maar hiervan kunnen ook resten op de producten achterblijven. Natuurlijk gif is ook gif.’ Of een middel van natuurlijke of chemisch-synthetische oorsprong is, zegt volgens Knuivers niets over de toxiciteit van het middel. ‘Uit een studie van de Europese Unie blijkt dat biologische bestrijdingsmiddelen zelfs giftiger kunnen zijn dan chemisch-synthetische.’

Bron: Distrifood, 19-09-18
https://www.distrifood.nl/branche-bedrijf/nieuws/2018/09/ekoplaza-deed-…

Het wordt vaak aanbevolen tijdens de zwangerschap veel groente en fruit te eten. Niemand maakt zich daar druk over. Gezondheidsclaims baserend op de aanbeveling zullen voor de RCC nauwelijks reden zijn in actie te komen. Toch veroorzaakt de aanbeveling dat zwangere vrouwen hun ongeboren kind blootstellen aan geringe hoeveelheden van neurotoxische stoffen. Bij gangbaar groente en fruit is de belasting met deze bestrijdingsmiddelen relatief hoog in vergelijking met andere levensmiddelen.

De enorme toename van neurologische afwijkingen bij jonge kinderen (autisme, ADHD, dyslexie, leer- en gedragsproblemen, verminderde intelligentie) wordt door epidemiologisch onderzoek toemend in verband gebracht met blootstelling aan pesticiden vòòr de geboorte wanneer de hersenontwikkeling in volle gang is.

Het is macaber dat Ekoplaza door de RCC op de vingers wordt getikt voor het streven dit risico weg te nemen of in ieder geval drastisch te verminderen door biologisch geproduceerd voedsel aan te bieden.

Bron: Henk Tennekes op Foodlog
https://www.foodlog.nl/artikel/reclame-code-commissie-vindt-ekoplaza-ni…