De opvolger van imidacloprid: uitbreiding van de toelating van thiacloprid door Ctgb

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ingestemd dat Calypso een uitbreiding krijgt in de veredeling en zaadteelt van bloemisterijgewassen. De insecticide is via een gewasbehandeling toe te dienen. Calypso is al ruim toegestaan in bloemisterijgewassen. Voornamelijk als bestrijder van bladluizen, maar ook tegen larven van kaswittevlieg. In gladiool is de insecticide inzetbaar tegen gladiolentrips.

Bij Calypso, op basis van de werkzame stof thiacloprid, betreft de uitbreiding de toepassing als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in de teelt van granen, peulvruchten (inclusief landbouwerwten, landbouwstambonen, veldbonen), koolzaad, blauwmaanzaad, vezelvlas en mosterdzaad, sluitkool, spruitkool, bloemkool, broccoli, Chinese kool en Oosterse bladkolen, koolrabi, koolraap, knolraap, pastinaak, radijs, rammenas, rettich en daikon, bos-, was- en winterpeen en Parijse wortel, schorseneer, rode biet, knolselderij en wortelpeterselie, witlof- en cichoreipennen, asperge, rode bes, witte bes, zwarte bes, kruisbes, blauwe bes, cranberry, vlierbes, bosbes (inclusief vossebes en veenbes), azarole, duindoorn, meidoorn, jochelbes, jostabes, peerlijsterbes, braam, framboos, rozenbottel, bleekselderij en knolvenkel, in particuliere tuinen; in de veredeling en zaadteelt van overige akkerbouw-, groenten- en bloemisterijgewassen en door middel van een aangietbehandeling in de containerteelt van boomkwekerijgewassen. Het middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik.

Bronnen:
Vakblad voor de Bloemisterij, 03-12-2012
http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl/nieuws/10812/calypso-nu-ook-bes…
LLTB, 03-12-2012
http://www.lltb.nl/nieuwsberichten/website/uitbreiding-toepassingen-van…

Henk Tennekes

zo, 30/12/2012 - 18:20

Theo Brock van Alterra liet in zijn voordracht van 11 december 2012 doorschemeren dat imidacloprid mogelijk wordt verboden. De uitbreiding van de toelating van thiacloprid doet vermoeden dat imidacloprid zal worden vervangen door thiacloprid, een ander neonicotinoide met vergelijkbaar desastreuze eigenschappen. De bijensterfte problematiek zal daardoor niet worden opgelost.