De Europese Commissie stelt aan de lidstaten voor om drie neonicotinoïde producten (imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam) te verbieden. Daar had al duidelijkheid in moeten komen, maar dat is uitgesteld. Frustrerend, want er is niet zo veel tijd meer om het tij te keren. Bij een verbod duurt het minstens vijf jaar tot deze stoffen compleet zijn afgebroken en niet meer voorkomen in het milieu. En dus zal ook bij een verbod de insectensterfte nog een tijd lang toenemen. En dat terwijl we al driekwart van de insecten kwijt zijn. Het is ernst: pak jij de handschoen op of wacht je op de regering?
De industrie er tot nu toe in geslaagd deze stoffen grotendeels te handhaven op de markt, dankzij vooringenomen onderzoek dat de rol van neonicotinoïden bij insectensterfte bagatelliseert. De schuld voor de bijensterfte zou door ziekteverwekkers, zoals de varroamijt en virussen komen. Wat vergeten werd te vertellen, is dat insecten juist gevoelig worden voor deze ziekteverwekkers omdat de neonicotinoïden hun immuunsysteem onderdrukken.
Vogelbescherming pleit ook voor een algemeen verbod op het gebruik van neonicotinoïden totdat aangetoond kan worden dat deze middelen geen impact hebben op vogels en het milieu. Om hen daarin te ondersteunen organiseert Ekoplaza de Vogelvriendelijke Weken. Wij laten zien dat onze boeren en telers zorg hebben voor biodiversiteit. Behalve dat zij geen neonicotinoïde middelen gebruiken, gaan ze vaak nog een stap verder door aanpassingen op het bedrijf om de biodiversiteit in stand te houden.
Het is daarom hoog tijd dat de consument gaat handelen. Door zijn koopgedrag kan hij een radicale verandering in de landbouw teweegbrengen. Door voedsel te kopen, geproduceerd zonder bestrijdingsmiddelen die de gezondheid van mens en milieu in gevaar brengen. Ekoplaza kan hier een voortrekkersrol in spelen en uitgroeien tot een van de belangrijkste vernieuwers van de voedselproductie.
Bron: Lekker (W)eten, lente 2018
- Login om te reageren