Vuursalamander met uitsterven bedreigd

Het gaat niet goed met de vuursalamander (Salamandra salamandra), één van de grootste Europese amfibieën met een onmiskenbaar kleurpatroon; een zwarte kleur met gele vlekken en strepen. Hij wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Dat is ernstig, want het is een van de in totaal maar zestien soorten amfibieën in Nederland. De vuursalamander komt voor in Zuid-Limburg. Een paar jaar terug werden er nog honderden gespot, nu zijn het er nog maar een paar. De vuursalamander laat op basis van de monitoringsdata in de periode 1997-2011 een sterke afname zien. De jaarlijkse achteruitgang is gemiddeld 9%. Over de hele periode is er sprake van een achteruitgang van 75%. Hoewel er over de hele periode sprake is van variatie in het waargenomen aantal dieren, is het aantal vuursalamanders in 2011 opvallend laag. Een bekende oorzaak voor de achteruitgang en het uitsterven van amfibieën wereldwijd is chytridiomycose.

In 2009 is een steekproef genomen onder alle soorten amfibieën in Nederland en Vlaanderen, waaruit bleek dat een wisselend percentage per soort besmet was, maar geen van deze dieren vertoonde symptomen van de ziekte . De achteruitgang van de vuursalamander wordt in Spanje in verband gebracht met chytridiomycose. Mogelijk spelen ook ranavirussen een rol. Steeds meer wetenschappers verdenken bestrijdingsmiddelen er van de eigenlijke veroorzaker van deze epidemieën te zijn. Vermoed wordt dat blootstelling aan lage concentraties van bestrijdingsmiddelen een aantasting van het immuunsysteem veroorzaakt waardoor de gevoeligheid voor ziekteverwekkers toeneemt.

Het voedsel van een volwassen vuursalamander verschilt van dat van een jonger exemplaar en bestaat uit kleine tot middelgrote ongewervelden. Voornamelijk landbewonende slakken worden gegeten en dan vooral naaktslakken behorend tot het geslacht Arion zoals de gewone wegslak. Er is beschreven dat de salamander de slakken bij hun favoriete voedsel (paddenstoelen) opwacht en verslindt. Daarnaast hebben regenwormen een grote voorkeur. Prooien worden altijd in één keer verslonden. Ook sommige geleedpotigen en de larven staan op het menu maar dit zijn altijd de wat tragere soorten omdat de salamander niet zo snel is. Voorbeelden zijn miljoenpoten, spinnen, pissebedden en rupsen.

Bronnen: RTL Nieuws, 8 augustus 2012
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/27/binn…
Frank Spikmans, Wilbert Bosman, Annemarieke Spitzen, Edo Goverse, Marnix de Zeeuw & Tom van der Meij. Vuursalamanderdrama: soort op rand
van uitsterven in Nederland. RAVON 45 | september 2012 | jaargang 14 | nummer 3 (bijlage)
Rosemary Mason, Henk A Tennekes, Francisco Sanchez-Bayo, Palle Uhd Jepsen (2013) Immune suppression by neonicotinoid insecticides at the root of global wildlife declines. Journal of Environmental Immunology and Toxicology 2013; 1:3-12. DOI: 10.7178/jeit.1 (bijgevoegd).
Corresponding Author: Francisco Sanchez-Bayo, PhD. University of Technology Sydney, Lidcombe, NSW AUSTRALIA. Paco.SanchezBayo@environment.nsw.gov.au
Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuursalamander

Beelden van de vuursalamander:
http://www.youtube.com/watch?v=DcXX-J1Y_zA&list=UUxCFivqur4oZYELmnoSGlD…