Insecticiden en fungiciden hebben een negatief effect op wilde plantensoorten, insecten en vogels in akkerbouwgebieden

Het gebruik van insecticiden en fungiciden heeft een doorslaggevend negatief effect op wilde planten- en diersoorten in de Europese akkerbouwgebieden. In een onderzoek van Wageningen UR en acht andere Europese universiteiten komt naar voren dat een verdubbeling van de agrarische productie leidt tot een halvering van het aantal wilde plantensoorten. Kevers en broedvogels gaan er met een derde op achteruit. Het internationale onderzoeksteam onderzocht in negen gebieden in West- en Oost-Europa steeds 150 percelen van dertig akkerbouwbedrijven. De onderzoekers maten 23 eigenschappen van het gebruik van het perceel en van het omringende landschap. Hiertoe behoren onder meer de afwisseling van het landschap, de mate van bemesting en de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals insecticiden en fungiciden. De analyses brachten eenduidig aan het licht dat de toepassing van insecticiden en fungiciden de enige variabelen waren die consistente, steeds weer terugkerende negatieve effecten hadden op de soortendiversiteit van planten, loopkevers en vogels.

Insecticiden verminderen of elimineren ongewervelde dieren op de akkers. Dit heeft nadelige gevolgen voor akkervogels, omdat een onmisbare eiwitbron voor het groot brengen van hun kuikens door het gebruik van insecticiden zeer schaars wordt. Ook de voor de bestuiving van akkerplanten onmisbare bijen worden door insecticiden bedreigd.

Op 3 november 2010 deed Prof. Frank Berendse van Wageningen UR verslag van de resultaten van het onderzoek tijdens een rondetafelgesprek van de Vaste commissie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (zie bijlage). Van de akkerplanten in Nederland zijn er maar liefst 75 bedreigd. Rond 1960 kwamen er nog zo'n 120 plantensoorten regelmatig voor op akkers in Nederland. Tegenwoordig zijn dat er nog maar twintig. Dit zijn bijna altijd algemenere soorten die ook buiten akkers volop voorkomen.

Bronnen:
Natuurbericht, vrijdag 29 januari 2010
http://www.natuurbericht.nl/index.php?id=2284
Beschermingsplan akkerplanten, Ministerie LNV, mei 2000 (bijlage)
http://english.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,1640898&_dad=portal&_s…