Voor een goed natuurlijk evenwicht op de Veluwe zouden er ongeveer 150 paren wespendieven moeten zijn. Dat zijn er nu ongeveer 90. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie. Het onderzoek is in opdracht van de provincie Gelderland vond plaats in twee gebieden op de Veluwe en in de buurt van Lochem (bijlage). Om gegevens te verzamelen zijn de vogels tussen 2008 en 2010 intensief gevolgd. Een van de mogelijke oorzaken van de achteruitgang heeft te maken met wespen.
Wespenkoninginnen worden steeds vroeger in het jaar worden waargenomen (36 dagen eerder dan in 1975). Hierdoor is er ook eerder wespenbroed, de voornaamste voedselbron voor de jongen van wespendieven. De roofvogels zijn wel vroeger gaan broeden, maar hebben zich onvoldoende kunnen aanpassen. Op het moment dat de ze jongen hebben is er niet genoeg voedsel, waardoor jongen sterven.
De wespendief (Pernis apivorus) is een vogel uit de familie van sperwerachtigen (Accipitridae). De wespendief eet vooral larven, poppen, volwassen wespen, bijen, hommels. Soms eet hij ook reptielen en andere insecten. De wespendief is een roofvogel die speciale bescherming heeft tegen insectensteken, zo heeft hij een dik verenpakket, schubben op zijn poten en wimperharen die zijn ogen beschermen tijdens het uitgraven van nesten van wespen en hommels.
Bronnen:
Nieuwe Veluwe, 8 april 2012
http://www.nieuweveluwe.nl/nieuws/achteruitgang-wespendief-boven-tafel
Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wespendief
- Login om te reageren