Duitse onderzoekers ontdekken het mechanisme waarmee een bestrijdingsmiddel de ziekte van Parkinson veroorzaakt

De ziekte van Parkinson (ook wel kortweg parkinson genoemd), vernoemd naar de Engelse arts James Parkinson (1755-1824), is een hersenziekte waarbij zenuwcellen, vooral, maar niet uitsluitend de zenuwcellen van de substantia nigra ("zwarte stof"), langzaam afsterven (degenereren). Ongeveer drie procent van de bevolking lijdt aan de ziekte van Parkinson. Al meer dan honderd jaar wordt er gezocht naar pesticiden als oorzakelijke factor in het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Mensen die werken en wonen in agrarische gebieden, hebben een sterk verhoogd risico om de ziekte te ontwikkelen. Daarbij worden met name maneb, paraquat, chlordaan, DDT, chloorpyrifos, diazinon, rotenon en malathion met Parkinson in verband gebracht (bijlage). Onderzoekers uit Dresden hebben nu het mechanisme ontdekt waarmee het insecticide rotenon de symptomen van de ziekte veroorzaakt, zo deelde het Universitair Ziekenhuis van Dresden mee.

Een essentiële rol spelen daarbij de zenuwverbindingen tussen de hersenen en darmen. Het Dresdener onderzoeksteam ontdekte dat rotenon leidt tot de afgifte van het eiwit alfa-synucleïne door de zenuwcellen in het darmkanaal. Het eiwit wordt vervolgens opgenomen en gedeponeerd in de zenuwcellen van de hersenen die dan langzaam afsterven.

James Parkinson (Londen, 11 april 1755 — aldaar, 21 december 1824) was een Brits arts die de ziekte van Parkinson voor het eerst beschreef. Waar Parkinson zijn studie geneeskunde heeft gedaan is onbekend, maar in 1784 was hij chirurg te Londen. In 1817 schreef hij een publicatie waarin hij de shaking palsy beschreef. Palsy verwees naar de spierverzwakking en shaking verwees naar de tremor die opviel. Later werd deze aandoening de ziekte van Parkinson genoemd. De ziekte van Parkinson is een van de bekendste eponiemen van de geneeskunde, maar toch heeft Parkinson slechts weinig aandacht gekregen voor zijn ontdekking. Het was pas in 1912 toen de Amerikaan J.G. Rowntree een artikel over hem schreef in een medisch tijdschrift dat de ontdekker van de ziekte van Parkinson aandacht kreeg.
Rotenon werd in 1933 ontdekt als insecticide en wordt vooral ingezet ter bestrijding van de poelslak (Lymnaea stagnalis). Handelsnamen van de stof zijn onder andere: Barbasco, Canex, Derrin, Dri-Kil, Fish-Tox, Noxfire, Rotacide, Rotocide, Synpren en Tubatoxin.
Bronnen:
Welt Online, 04-12-2012
http://www.welt.de/gesundheit/article111801582/Giftige-Pflanzenschutzmi…
Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Parkinson
http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Parkinson
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotenon