Biologische grondontsmetting (BGO) is gebaseerd op het principe dat bij zuurstofloze vertering van grote hoeveelheden vers organisch materiaal afbraakproducten ontstaan, die voor de meeste aaltjessoorten dodelijk zijn. Bovendien zijn de zuurstofloze omstandigheden zelf ook lethaal voor deze organismen. Naast de effectiviteit tegen diverse soorten aaltjes zijn er ook goede effecten gemeten tegen de schimmels Verticillium dahliae en Fusarium oxysporum. Meestal wordt Italiaans raaigras, geteeld op het eigen bedrijf, gebruikt als organische stof. Voor het inwerken van de organische wordt de grond gefreesd en daarna gespit. Na het inwerken van de organische massa wordt de grond indien nodig beregend. Vervolgens wordt een folielaag aangebracht. Het economische perspectief van BGO is in de praktijk al gebleken bij de productie van asperge.
Aspergetelers zijn tevreden over de effectiviteit van biologische grondontsmetting tegen Fusarium. Aspergetelers ontsmetten daarom al jaren hun percelen met BGO ondanks de hoge kosten. Uit deze studie is gebleken dat er ook goede economische mogelijkheden zijn voor percelen bedoeld voor productie van aspergezaailingen als ziektevrije percelen niet voorhanden zijn. Ook is er perspectief voor BGO in rotaties met tulpen waarbij een AM-vrijverklaring is vereist. De kwaliteit van consumptieaardappelen op M. chitwoodi besmette percelen kan worden verbeterd door BGO en is financieel haalbaar door inpassing van tulp in de rotatie voorafgaand aan toepassing van BGO. De effectiviteit van BGO is beter dan van Monam en kan daarom lonend zijn.
Bron:
Leendert Molendijk, Willemien Runia, Bartold v.d. Waal, Jan Lamers & Gerard Korthals (2008) Studie naar perspectieven voor biologische grondontsmetting. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-AGV)
- Login om te reageren