Bezwaar Bijenstichting tegen toelating van Merit Turf op alle aspecten ongegrond verklaard

In het kader van de beantwoording van vragen n.a.v. schriftelijk overleg VC EL&I inzake gewasbeschermings-middelen en bijensterfte heeft op de vraag van de Partij voor de Dieren : "Tegen het gebruik van Merit Turf, een neonicotin middel dat veel gebruikt wordt op golfbanen en op deze wijze een groot gevaar vormt voor bijen, is een bezwaarprocedure ingesteld. Kan de staatssecretaris inzicht geven in de ontwikkelingen hieromtrent? " dr. Henk Bleker, Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, op 15 juli 2011 geantwoord: "De bezwaarprocedure van Merit Turf is afgerond. De bezwaarschriftencommissie van het Ctgb heeft het ingediende bezwaar op alle aspecten ongegrond verklaard (zie bijlage). Het College heeft inmiddels de beslissing op bezwaar kenbaar maken aan degene die bezwaar gemaakt heeft, t.w. de Bijenstichting." Navolgend het commentaar van de toxicoloog Henk Tennekes op deze besluitvorming.

In een reactie schrjft toxicoloog Henk Tennekes dat deze besluitvorming opnieuw bevestigt dat de Nederlandse overheid tot op de dag van vandaag geen aanleiding ziet de toepassing van imidacloprid in te perken laat staan te verbieden om bijen te beschermen en de groteske oppervlaktewater verontreiniging met imidacloprid te bestrijden. Integendeel, met de toelating van het middel Merit Turf (ter bestrijding van engerlingen en emelten in openbare grasvegetatie en graszodenteelt) wordt de toepassing van imidacloprid verder uitgebreid. Bijen zullen nog sterker worden bedreigd en er zal nog verdergaande milieuverontreiniging met imidacloprid ontstaan. Dit overheidsbeleid zal op korte of lange termijn een natuurramp in Nederland veroorzaken. De bezwaarcommissie heeft de giftige eigenschappen van deze stof kennelijk niet begrepen, met name niet de giftige werking van minimale hoeveelheden op de lange termijn (zie bijlage). We stevenen door een veel te liberaal toelatingsbeleid van neonicotinoiden af op een giftig landschap waarin uiteindelijk alleen het winstgevende gewas nog kan overleven. Nederlandse akkers veranderen daardoor voor onze ogen in een kerkhof van de biodiversiteit. Rachel Carson heeft het een halve eeuw geleden al voorspeld. En ik vrees dat ze gelijk gaat krijgen, aldus Tennekes (zie commentaar in de bijlage).

Bron: Nieuwsbank, 15-07-2011
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/07/15/R209.htm

Henk Tennekes

za, 16/07/2011 - 13:12

De laag gelegen gebieden van Nederland zijn extreem kwetsbaar voor grond- en oppervlaktewaterverontreiniging met bestrijdingsmiddelen. Sinds 2004 is er sprake van een compleet falende handhaving van kwaliteitsnormen voor imidacloprid in het oppervlaktewater. Tot op heden heeft de Nederlandse overheid geen aanleiding gezien de toepassing van imidacloprid in te perken laat staan te verbieden om de groteske oppervlaktewater verontreiniging met imidacloprid te bestrijden. Integendeel, in de vergadering van 26 mei 2010 besloot het College voor de toelating van gewasbeschermings-middelen en biociden (Ctgb) met de toelating van het middel Merit Turf (ter bestrijding van engerlingen en emelten in openbare grasvegetatie en graszodenteelt) de toepassing van imidacloprid verder uit te breiden . Er zal dus nog verdergaande milieuverontreiniging met imidacloprid ontstaan.