’Controleer kind in Bollenstreek op IQ’

Onderzoek het IQ van schoolkinderen in de omgeving van Noordwijkerhout en in de kop van Noord-Holland. Vergelijk dat met dat van kinderen in regio’s met lage concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. Volgens toxicoloog dr. Henk Tennekes weet je dan snel of vervolgonderzoek nodig is.

Tennekes windt er geen doekjes om. Hij vindt het jammer dat zijn idee voor een onafhankelijk landelijk onderzoek naar het effect van het landbouwbestrijdingsmiddel imidacloprid op het menselijk zenuwstelsel onlangs werd afgeblazen in de Tweede Kamer. Een minderheid van SP, PvdA, D66, GroenLinks, PvdD en ChristenUnie - samen 72 zetels - steunde een PvdA-motie, net te weinig voor een meerderheid. De tegenstemmers wachten liever het advies af van de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering. Die komt in het voorjaar van 2012 met een advies over de opzet van een beperkter onderzoek in bepaalde risicogebieden.

Het gaat Tennekes en zes andere wetenschappers – zij spraken onlangs hun steun uit voor zijn oproep – erom dat de materie goed wordt onderzocht. Dit omdat in diverse landen wetenschappers waarschuwen dat specifiek het gif imidacloprid, net als het landbouwgif organofosfaat, in minieme porties al negatief kan uitwerken op het zenuwstelsel van de mens. Onderzoeken tonen aan dat dit gif in zwangere vrouwen via de placenta het ongeboren kind kan bereiken en op termijn het IQ substantieel kan verlagen. Daarnaast zijn er ook vermoedens dat imidacloprid het ziekteproces bij Parkinson en Alzheimer negatief beïnvloedt.

Bron: Noordhollands Dagblad, 05-10-2011
http://www.noordhollandsdagblad.nl/incoming/article11701341.ece/%E2%80%…-