Neonicotinoïden vernietigen regenwormen

Bestrijdingsmiddelen blijken in de bodem een al net zo desastreuze werking te hebben als daarboven. Eerder werd aangetoond dat de stoffen schadelijk zijn voor bijvoorbeeld bijen. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat deze middelen zeer giftig zijn voor organismen die in de bodem leven. Niet alleen voor insecten, maar ook voor regenwormen, wordt verteld in Vroege Vogels.

Het gaat om zogeheten neonicotinoïden, gewasbeschermingsmiddelen op basis van nicotine. De Europese voedselveiligheidsautoriteit toonde vorig jaar al aan dat deze stoffen rechtstreeks schadelijk zijn voor bestuivers als wilde bijen, honingbijen en hommels.

Kees van Gestel, al jaren bezig met bodemonderzoek, maar sinds kort hoogleraar Ecotoxicologie van Bodemecosystemen aan de Vrije Universiteit, heeft gekeken naar de gevolgen voor springstaarten en regenwormen.

Springstaarten zijn kleine insecten die in de bodem leven. Van Gestel: "Niet zo heel gek dat insecticiden daarop van invloed zijn, insecten zijn immers het doelwit. Maar wat we totaal niet verwacht hadden is dat regenwormen bijna even gevoelig zijn als springstaarten. Bij de regenwormen zien we dat zowel de overleving als de voortplanting al bij kleine concentraties gif worden aangetast."

Regenwormen zijn onmisbaar voor de vruchtbaarheid van de bodem. De hoogleraar de situatie dan ook 'dramatisch'. "Een bodem kan niet functioneren zonder regenwormen. De wormen hebben zo'n grote invloed op de bodemvruchtbaarheid, door zijn bijdrage aan de afbraak van het strooisel, het mengen van organisch materiaal. De regenworm zorgt voor doorluchting en doorlaatbaarheid van de bodem, ook belangrijk voor de afvoer van water. Een bodem zonder regenworm, dat is geen bodem."

Bron: NPO1, Vroege Vogels, 10-11-19
https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/19858-giftige-bodem-desastreus-v…

Henk Tennekes

wo, 25/12/2019 - 18:04

De nieuwgebakken UvA hoogleraar van Gestel is schijnbaar verbaasd dat niet eerder onderzoek is gedaan naar de invloed van insecticiden op het bodemleven. Mag ik hem er op wijzen dat hierover vanaf 2011 al gepubliceerd werd (Dittbrenner N et al., Chemosphere 84 (2011) 1349–1355; Wang K et al. Chemosphere 132 (2015) 120–126). Je dient als wetenschapper niet iets te claimen wat pertinent onjuist is.