Vier van de vijf finalisten in de verkiezing 'Lekkerste appel van Nederland' zijn biologische fruittelers

Biologische appels scoren uitstekend als het gaat om pure smaak. Die conclusie kon al getrokken worden voordat op 1 november bekend werd gemaakt wat de 'Lekkerste appel van Nederland' is. Vier van de vijf finalisten in de verkiezing zijn namelijk biologische fruittelers: Harmen en Carla Peters ('t Gelders Eiland), Harrie en Elianne van den Elzen (De Boomgaard), Florian de Clerq (De Olmenhorst), Wil Sturkenboom (Warmonderhof). Tijdens de finale werden pas geoogste appels blind geproefd door een vakjury. De Dalinco-appel van fruitteler Harrie van den Elzen uit Zeeland werd uitgeroepen tot de lekkerste appel van Nederland. "Alsof je in de zomer bijt", zo meldde een van juryleden.

Biologische telers werken zo natuurlijk mogelijk, zonder kunstmest en chemisch-synthetische middelen. Dat levert gezonde en smaakvolle appels op en bovendien bevordert deze aanpak de biodiversiteit op het bedrijf. Bijen zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor de bestuiving en koolmezen helpen de teler bij de bestrijding van rupsen.

De genomineerde boomgaarden zijn:
- In Lobith telen Harmen en Carla Peters op 't Gelders Eiland al 25 jaar biologisch fruit, zoals de Elstar en enkele ander bekende rassen als Jonagold en Golden Delicious, maar ook nieuwe rassen zoals Santana, Topaz, Collina en Rajka. 't Gelders Eiland doet mee met Adopteer een Appelboom en ontvangt jaarlijks honderden adoptanten.

- Biologisch-dynamisch fruitbedrijf 'De Boomgaard' van Harrie en Elianne van den Elzen ligt in het Brabantse dorp Zeeland nabij Uden (Maashorst). De 4,5 hectare appels en 2 hectaren peren worden biologisch-dynamisch geteeld onder Demeter keurmerk. De rassen die Van den Elzen teelt (Santana, Rode Topaz, en zijn favoriet Dalinco) zijn allen nieuw en bezitten een resistentie tegen vruchtschurft, waardoor ze minder bespoten hoeven te worden.

- Op het 5 generaties oude Landgoed de Olmenhorst in de Haarlemmermeerpolder, beheert Florian de Clercq 31 hectare aan biologische fruitboomgaarden. Florian heeft 13 verschillende appelrassen, waarbij gekozen is voor relatief onbekende rassen die wel meer ziekte-resistent, smaakvol en beter te bewaren zijn. Oude bijzondere soorten zijn ook nog eens te vinden in de kleine hoogstamboomgaard. De Olmenhorst doet ook mee met Adopteer een Appelboom.

- Pieter Vernooij legt zich op zijn bedrijf in Vleuten bij Utrecht voornamelijk toe op de teelt van Elstar, Rubens, Wellant, Junami, rassen die in Nederland goed gedijen. Ook Granny Smith, een veelgevraagd ras waarvoor men in Nederland weinig terecht kan, is in het assortiment opgenomen. Vernooij is de enige niet-biologische teler in het rijtje, maar hij werkt tot juni geintegreerd, vanaf juni biologisch.

- Teler en leraar fruitteelt Wil Sturkenboom beheert de 30 hectare grote boomgaard die is aangesloten bij de biologisch-dynamische landbouwopleiding Warmonderhof in Dronten. Op het biodynamische bedrijf is Sturkenboom steeds op zoek naar nieuwe rassen zoals Collina, Alkmene, Santana, Evelina ('Nr. 251'), Autento, en de Topaz. Ook Wil is een van de deelnemers van Adopteer een Appelboom.
Bronnen:
Bionext & Nieuwsbank, 29-10-2012
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/10/29/T399.htm
Brabants Dagblad, 01-11-2012
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/udenveghel/11963650/Appel-Harrie-v…