Het gevaar van het landbouwgif imidacloprid voor de volksgezondheid moet serieus worden onderzocht. De regie daarvan kan het beste in handen worden gegeven van minister Schippers van volksgezondheid. PvdA-Kamerlid Jacobi wilde tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamercommissie Economie, Landbouw en Innovatie van 7 september 2011 weten wat staatssecretaris Bleker (landbouw) gaat doen met de vermeende effecten van het landbouwgif op het zenuwstelsel van de mens. Juist ook omdat ze het pleidooi van toxicoloog Henk Tennekes had gelezen waarin hij vraagt om nader onderzoek. Het antwoord van Bleker bevredigde haar niet. ,,Het stapelen van imidacloprid in de mens wordt niet serieus genomen’’, zei Jacobi. Ook de SP, de Partij voor de Dieren en GroenLinks vonden het gevaar van neonicotinoïden voor de volksgezondheid onderbelicht. Reden voor genoemde partijen om voor een aparte regie te pleiten. En die zou het best kunnen worden ondergebracht bij Volksgezondheid, was het idee. ,,Er moet los van de economische kant van de zaak naar worden gekeken’’, zei Jacobi, die daarover op 13 september 2011 een motie indiende, die echter door een meerderheid in de Tweede Kamer werd verworpen (de fracties van de SP, de PvdA, D66, GroenLinks, de PvdD en de ChristenUnie hebben voor deze motie gestemd).
De motie Jacobi, die ging over het verzoek om nader onderzoek naar de gevaren van het landbouwgif imidacloprid, onder regie van het ministerie van Volksgezondheid, luidde als volgt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat het gevaar van het landbouwgif imidacloprid voor de volksgezondheid serieus en onafhankelijk moet worden onderzocht;
overwegende dat meerdere onderzoeken in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Japan erop wijzen dat imidacloprid in kleine hoeveelheden op termijn kan leiden tot lagere cognitie (IQ) en van invloed lijkt bij de ontwikkelingen van ziektes Parkinson en Alzheimer;
verzoekt de regering, onder regie van het ministerie van Volksgezondheid nader onderzoek op de vermeende effecten van imidacloprid op het zenuwstelsel van de mens,
en gaat over tot de orde van de dag.
Staatssecretaris Atsma zei hierover:
"In haar motie op stuk nr. 66 verzoekt mevrouw Jacobi de regering, onder regie van VWS onderzoek te doen naar de vermeende effecten van imidacloprid op het zenuwstelsel van de mens. In het overleg heb ik al gezegd dat de Gezondheidsraad aan zet is. De raad is gevraagd om nader onderzoek te laten doen. Dit vindt plaats onder zijn regie. Daarin zit zo veel specifieke en onafhankelijke deskundigheid dat ik geen reden zie om hierbij nog op een andere manier te interveniëren. Daarom ontraad ik ook het aannemen van deze motie."
De fracties van de SP, de PvdA, D66, GroenLinks, de PvdD en de ChristenUnie hebben voor deze motie gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
De toxicoloog dr. Henk Tennekes riep onlangs de overheid op stappen te ondernemen. Volgens hem moet serieus en onafhankelijk worden onderzocht of de hoeveelheid imidacloprid die de mens dagelijks binnenkrijgt, inderdaad zo schadelijk is als wordt vermoed door verschillende wetenschappers in binnen- en buitenland.
Tennekes schat dat elke Nederlander door het stapelen van gif via groente, fruit, aardappelen en water dagelijks minimaal 2 milligram binnenkrijgt. Omdat meerdere onderzoeken in de VS, Canada, Frankrijk en Japan erop lijken te wijzen dat imidacloprid in kleine hoeveelheden op termijn kunnen leiden tot een lagere cognitie (IQ) en mogelijk versnellingen teweeg brengen bij de ontwikkeling van ziektes Parkinson en Alzheimer, vindt hij actie van het grootste belang.
Zijn pleidooi werd op 7 september 2011 herhaald in de Tweede Kamercommissie Economie, Landbouw en Innovatie en kreeg steun van PvdA, SP, GroenLinks en PvdD.
Bronnen:
Noordhollands Dagblad 8 september 2011
http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/article11210761.ec…
Bijensterfte.nl
http://www.bijensterfte.nl/nl/node/482
- Log in to post comments