EU-zadenverordening bedreigt biodiversiteit en soevereiniteit voedselproductie

De Europese Commissie lanceert vandaag voorstellen voor nieuwe wetgeving omtrent de productie en handel in zaden van planten en/of landbouwgewassen. GroenLinks vreest dat de plannen doorslaan en te veel macht leggen bij multinationals en bovendien de biodiversiteit en soevereiniteit van voedselproductie bedreigen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is ontstemd: "Voedselveiligheid wordt hier misbruikt om multinationals enorme macht te geven. Hiermee wordt de consument noch de biodiversiteit beter van."

De Europese Commissie stelt toegang tot de Europese zadenmarkt uitsluitend via een registratieprocedure per zaadsoort voor en meent daarmee verduurzaming te bevorderen. Volgens Eickhout zijn deze kosten voor veel bedrijven niet te dragen. "Weliswaar mogen kleinere bedrijven gewoon hun zaden blijven verkopen, maar zonder toegang tot de Europese markt. Dat is geen verduurzaming van de markt, dat is duurzame landbouw in de hoek van hobbytelers duwen."*

De Europese Commissie wil de consument van 'boerderij tot vork' veilig voedsel garanderen. Het voorstel rond zaden moet de bestaande twaalf richtlijnen over de productie en vermarkting van zaden vervangen. Dat is op zich een mooi streven, maar mag van Eickhout niet ten koste gaat van soorten. "Door de kleinere biologische producenten onder te brengen in een nichemarkt, hou je die bedrijven die werken aan een grotere biodiversiteit doelbewust klein. De marktconcentratie zal zo dus nog meer groeien terwijl biodiversiteit juist afneemt." Volgens Eickhout is juist biodiversiteit van belang voor voedselveiligheid. ''Deze trend van marktconcentratie leidt tot een verschraling van de genetische diversiteit in de productie van voedselgewassen."

Een lichtpuntje is voor Eickhout wel dat berichten dat de Europese Commissie land- en tuinbouwers wil verplichten standaard zaadgoed te gebruiken, ten koste van zeldzame en oude variëteiten of hobbytuiniers zou willen verbieden zelfgekweekt zaaigoed te ruilen, onjuist blijken te zijn.

De Europese groenen verzetten zich al vele jaren tegen het verder privatiseren van zaaigoed en zullen in het Europees Parlement proberen machtsconcentratie van multinationals tegen te gaan.

* Het gaat dan om bedrijven met minder dan 2 miljoen euro omzet en maximaal tien medewerkers

Bron: Groen Links, 6 mei 2013
http://us1.campaign-archive2.com/?u=792c4cf2e39c93fd66a7cb144&id=2393b0…