EU: dood bijen gevolg landbouwgif

De huidige bijensterfte mag deels in verband worden gebracht met het gebruik van landbouwgif met neonicotinoïde als werkzame stof. Recent onderzoek toont dit aan. De toelaatbaarheid van het gebruik moet daarom opnieuw worden beoordeeld. Een en ander blijkt uit een rapport van de EU-commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. In ons land zijn ruim vijftig middelen op de markt met dit type gif erin. De Wageningse onderzoeker Tjeerd Blacquiere, adviseur van voormalig staatssecretaris Bleker, beweert al jaren dat het gif geen rol van betekenis speelt bij de massale bijensterfte van de laatste jaren. Opponent toxicoloog Henk Tennekes waarschuwt echter al even lang voor het 'desastreuze' effect op het zenuwgestel van bijen én andere insecten.

Al jaren sterft in Nederland een kwart van de volken. Tennekes wordt ruim aangehaald in de nota, gemaakt door Oostenrijkse geleerden in opdracht van de EU-commissie. Hij hoopt dat de politiek 'in elk geval uit voorzorg' iets doet aan het gifgebruik. Universitair hoofddocent nieuwe risico's Jeroen van der Sluijs waarschuwt ook al tijden voor imidacloprid, een van de gifsoorten. ,,Mooi dat het werk van Tennekes nu eindelijk op Europees niveau wordt erkend'', zegt hij. Hij doelt op Tennekes' ontdekking dat zelfs de kleinste hoeveelheid gif schadelijk kan zijn voor insecten. Diverse geleerden vrezen voor de gevolgen van het zenuwgif in groente en fruit voor de mens. In de EU-nota gaat het alleen om de bijensterfte. In het Engelse parlement zijn hoorzittingen aan de gang over de toelaatbaarheid van neonicotinoïden.

Bronnen: Nederlands Dagblad & Noordhollands Dagblad, 19-12-2012
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/article19687913.ece/Dood-…

Henk Tennekes

Sun, 11/17/2013 - 14:05

In de literatuurstudie van Tjeerd Blacquiere et al. (Blacquière, T., Smagghe, G., van Gestel, C., Mommaerts, V., 2012. Neonicotinoids in bees: a review on concentrations, side-effects and risk assessment. Ecotoxicology 21, 973–992), die ook aan de Tweede Kamer is aangeboden, wordt vastgesteld dat de NOEL (no-observable-effect-level) voor imidacloprid bij 20 ppb ligt, maar het werk van Tennekes toont aan dat zelfs een 100-voudig geringere concentratie (0, 2 ppb) nog sterfte binnen de levensverwachting van honingbijen veroorzaakt. De risico's zijn dus schromelijk onderschat